Capitalismul este mereu criticat de cei care dau de probleme financiare în fiecare zi și nu le convine să lupte pentru a le depăși. Capitalismul și economia de piață sunt considerate cele mai importante elemente ale unei societăți dezvoltate, care construiește democrația bazându-se pe acești factori și pe principiul liberalismului. Egalitatea este imposibilă la nivel biologic și asta nu spun doar eu. Societatea ideală la care tindeau romanticii comuniști ai secolului trecut a adus numai probleme pentru o mulțime de țări. Același lucru se referă și la fasciștii spanioli, portughezi sau argentinieni, care fusese și ei la rândul lor niște socialiști și populiști. Pe plan economic, comunismul chilian nu a fost nici mai bun și nici mai rău decât fascismul lui Pinochet. Aceasta se datorează faptului că ambele regimuri se bazau pe corporatism. Statul deținea marile companii care la rândul lor nu se dezvoltau din cauza lipsei de interes. Toate aceste detalii sunt explicate de marii economiști ai Școlii Economice Austriece. Analizele acestora se pot găsi pe internet și sunt disponibile pentru cei care vor să înțeleagă cum funcționează economia și de ce capitalismul înseamnă progres.
Țările capitaliste care au ieșit din sărăcie: Coreea de Sud, Japonia, Republica Chineză (Taiwan), Singapore, Hong Kong, Republica Federativă Germania, Regatul Spaniei, Portugalia etc.
Țările socialiste care au devenit sărace: Argentina, Venezuela, Coreea de Nord, Vietnam, Cuba etc.
Nu există nicio țară socialistă cu economie planificată unde nu e foame și omoruri în masă.
În cazul dat vreau să vă spun câte ceva despre Venezuela anti-imperialistă și socialistă, anti-capitalistă și populistă de azi.
Această țară are mult petrol. Are foarte mult petrol. Acest petrol reprezintă totul pentru Venezuela, care menține „unitatea spirituală a poporului” și care provoacă mari probleme previzibile pentru capitaliști.
— Coca-cola este nevoită să-și oprească producerea băuturilor din cauza lipsei de zahăr.
— MacDonalds s-a închis pentru că nu au făină.
— Cinci sute de femei îmbrăcate în tricouri albe au distrus cordonul hotarului cu Columbia pentru a cumpăra hârtie igienică.
— Omul care colaborează cu c narcocartelurile (conform serviciilor secrete ale Statelor Unite ale Americii) a fost desemnat ministru al afacerilor interne.
— Cea mai mare bancnotă din țară este 100 de bolivari. O ceașcă de espresso costă 600 de bolivari (cafeaua fiind unul dintre cele mai ieftine produse din Venezuela). Emiterea bancnotelor mai mari este imposibilă pentru că prețul hârtiei va fi mai mare decât cel al banului propriu-zis.
— Inflația este 720%.
— Salariul minim este 7422 de bolivari sau 12 dolari americani.
— Autoritățile au fost nevoite să deschidă hotarul cu Columbia: 35 000 de oameni au trecut sâmbătă (13 august) granița cu Columbia; iar 88 000 de oameni au trecut aceeași graniță duminică (14 august). Aceștia au cumpărat din Columbia medicamente și obiecte necesare pentru supraviețuire.
— La televizor autoritățile se mândresc cu faptul că au lansat două satelite de telecomunicație încă de pe vremea lui Chavez, iar armata participă la cele mai masive antrenamente din istoria țării.
Etatismul, socialismul și populismul duce la însărăcirea și îndobitocirea populației. România parcurge aceeași cale parcursă de Spania și Portugalia după căderea regimurilor fasciste în anii '70 ai secolului trecut. Calea este dificilă, dar într-un final vom ajunge și noi să fim un stat dezvoltat cu nivel de trai ridicat.
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă foto: Wikimedia Commons
Sursă documentară: Новая Газета, Österreichische Schule
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment