Skip to main content

CONSECINȚELE ZILEI DE 23 AUGUST

Polonia atacată de soldatul sovietic


Parada de la Brest-Litovsk

Parada comună a Wehrmacht-ului și a Armatei Roșii în Brest (germană Deutsch-sowjetische Siegesparade în Brest-Litowsk.) a fost trecerea unui marș solemn pe strada principală din orașul Brest (Belarus) care a avut loc la 22 septembrie 1939 în timpul procedurilor oficiale pentru transferul orașului Brest și cetății Brest părții sovietice în timpul invaziei Poloniei de către Germania și trupele Uniunii Sovietice. La aceată paradă a participat divizia a XIX-a a corpului motorizat Wehrmacht (comandant - generalul trupelor de tancuri Heinz Guderian) și trecerea ulterioară a brigadei de tancuri armatei a 29-a roşie (comandant de brigadă - Semion Krivoșein).


Transmiterea orașului a avut loc conform protocolului sovieto-german de instalare a liniei de demarcare pe teritoriul fostului stat polonez, semnat la 21 septembrie 1939 de către reprezentanții conducerii armatelor sovietice și germane. 




Heinz Guderian (centru) și Semion Krivoșein (dreapta)


Pactul Ribbentrop-Molotov

Acest eveniment este cea mai mare dovadă a faptului că cel de-Al Treilea Imperiu German și URSS aveau aceleași interese, și, liderii acestor state își doreau să cucerească Europa împreună. Vă spun despre această paradă din 21 septembrie 1939 ca să aduc aminte de pactul Ribbentrop-Molotov semnat la 23 august 1939 de către ministrul afacerilor externe al celui de-Al Treilea Imperiu German Joachim von Ribbentrop și ministrul Uniunii Sovietice Veaceslav Molotov. 

Pactul a dus la ocuparea Poloniei, Basarabiei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei, Careliei, etc. de către aceste două imperii cu lideri ambițioși și fanatici. Acest pact criminal a împărțit Europa între doi aliați, care aveau un apetit puternic de extindere și subjugare. Al Doilea Război Mondial a fost început de aceste țări, iar acum una dintre ele se declară victimă învingătoare. Paradele militare rusești de astăzi tot vorbesc despre victoria unui popor subjugat (cel sovietic) care a mai și eliberat Europa de fasciști. Chiar dacă fascismul și-a continuat existență în Spania și Portugalia până în anii '70, rușii oricum declară că l-au învins. Kremlinul nu mai vrea să se vorbească despre soldații georgieni, ucraineni, bieloruși, ceceni, kazahi, care au luptat în acel război împotriva Germaniei. Cu atât mai mult nu se vorbește de eroii britanici, francezi sau americani, care contribuiseră cu mai multe în acea victorie (trebuie subliniate luptele din Africa, unde a fost irosită cea mai mare parte din resursele Germaniei și Italiei, dar și luptele din Oceanul Pacific dintre Japonia și Statele Unite). 


Agitație antisovietică sârbească


Întoarcerea armelor

Astăzi e ziua când unii vorbesc de întoarcerea armelor în România anului 1944 și despre „trădarea” lui Mihai I, alții vorbesc despre pactul menționat mai sus și despre consecințele acestuia asupra Basarabiei, iar ceilalți comemorează victimele nazismului și stalinismului. 

23 august este cu siguranță o zi importantă pentru România, dar sunt subliniate doar unele detalii, mai cu seamă cele din 1944. Această zi provoacă multe polemici și lasă doar conflicte nerezolvate dintre istorici sau simplii cetățeni români. Dacă vorbim despre trădare, atunci omitem foarte multe detalii. Cel mai important detaliu omis în astfel de discuții este cel care ne reprezintă partea rușinoasă din istoria noastră: România a fost un stat fascist de tip național-creștin care se ocupa cu exterminarea evreilor și țiganilor, cucerirea teritoriilor străine și, negreșit, slujba de marionetă a celui de-Al Treilea Imperiu German. La 23 august 1944 a avut loc eliberarea de sub regimul criminal a lui Antonescu, dar din păcate, a mai fost și trecerea României în mâinile hienelor comuniste. De ceea ce s-a întâmplat după cel de-Al Doilea Război Mondial este de vină tot poporul. Lovitura de stat de la 23 august a fost cel mai rațional pas al României, care a reușit să salveze țara de dezbinare completă. Datorită acestui pas România a reușit să recupereze Ardealul indicând la negocieri rolul ei în lupta pentru pace. 

Întoarcerea armelor a fost salvarea multor țări, precum Finlanda sau Bulgaria. Întoarcerea armelor a fost necesară pentru a scăpa de piatra ce scufundase Europa, cel de-Al Treilea Imperiu German.

Regele Mihai I al României








Text de: Cătălin CREȚU

Sursă foto: Wikimedia Commons, Yaoayao


© BUNGET 2016



Comments

Popular posts from this blog

PROIECTUL SNOB: O LECȚIE DE LIMBĂ ȚIGĂNEASCĂ

Țigani căldărari lângă șatră. — Să trăiți! — Să trăiți! — Te aves bahtalo! (unui bărbat) / Te aves bahtali (unei femei) / Te aves bahtale! (mai multor indivizi) - („Să fii fericit, norocos!”) — Te aves i tu! („Să fii și tu!”) — Noapte bună! — Noapte bună!  — Mai lași ă riat! — Pe sastimaste! („Să fii sănătos!”) — Mulțumesc! — Să fii sănătos! — Nais tucă! (unui om) /  Nais tumengă! (mai multor oameni) — Pe sastimaste! — Cu te cheamă? — Mă cheamă Murșa / Patrina. — Sar bușios? — Me bușuiuvav Murșa / bușiov Patrina. — De unde ești? — Sunt din Chișinău. — Katar san? — Andai Kișinev sîm. — De-al cui? — Eu sunt fiul lui Iono / fiica lui Iono. — Kasko/kaski san? — Me sîm le Ionosko șeav / Ionoski șei. — Din ce neam eși tu? — Din neamul dukoni. — Anda ce vița san? — Andal dukoni. — Câți ani ai? — Douăzeci. — Sodengo san? (unui bărbat) / Sodenghi san? (unei femei) — Bișăngo. (bărbatul) / Bișănghi. (femeia) — Ești însurat / măritat...

ARHITECTURA STALINISTĂ

Muzeul literaturii din Baku, Azerbaidjan. 1939 Arhitectura stalinistă a fost un curent apărut în URSS la mijlocul anilor 1930 și care a apus la mijlocul anilor 1950, fiind specific ambițiilor totalitare ale lui Iosif Stalin. Această arhitectură a îmbinat câteva stiluri, unite prin caractere comune, care deosebeau arhitectura stalinistă de celelalte curente arhitecturale din URSS (constructivismul, raționalismul) și din afară (preponderent modernismul). Rolul acesteia era monumentalismul clasic, care îmbina elemente din empire, eclicticism și art déco. După cel de-Al Doilea Război Mondial arhitectura stalinistă s-a extins, astfel, pătrunzând și în țările comuniste europene, Republica Populară Chineză și Republica Populară Democrată Coreeană. Exemplare minunate ale acestui stil în Europa putem găsi în republicile ex-sovietice, Polonia și România. Această arhitectură este prețuită de mulți iubitori de artă, slăvită de neo-naziștii și comuniștii ruși, dar și urâtă de susținătorii ...

ARHITECTURA FASCISTĂ ROMÂNĂ

Hala Națiunilor, București. 1938 Arhitectura fascistă în România a fost o arhitectură asemănătoare cu cea italiană, care făcea propagandă regalistă și care reprezenta progresul țării prin formele sale ultra-moderne și străine pentru România de atunci. Arhitectura fascistă a apărut în România în planul de sistematizare a capitalei din 1935. Construcțiile trebuiau să fie impunătoare, iar regalitatea să aibă o însemnătate mai mare în acest domeniu. Eu am găsit câteva clădiri care sunt niște exemple de arhitectură fascistă inspirată de la italieni sau germani. 1936 Gara se compune dintr-un pavilion principal, care constituie staţia de călători propriu-zisă, o cabină centrală de mişcare, un corp de gardă, precum şi un peron larg, în parte acoperit, de 70 m lungime, destinat pentru protejare împotriva intemperiilor. Primul exemplar este Gara Regală București-Băneasa. În anul 1935 Direcția Generală C.F.R. a hotărât să construiască două gări speciale, una situată în capita...