Mulți entuziaști ai prezentului nu mai știu la ce să facă un revival, căci cam de toate s-au făcut datorită altor entuziaști. Acum, dacă să revedem ce s-a aplicat la sfârșitul epocii moderne și începutul epocii contemporane, putem da de renascentism egiptean, roman, gotic, dar și renașterea stilurilor prin intermediul celui mai adecvat stil arhitectural pentru o civilizație: stilul art déco. Prin art déco s-a readus la viață arhitectura americană precolombiană, care a prins bine în fostele colonii spaniole de pe continentele Americane. La noi s-a făcut renașterea tradiționalismului și adaptarea lui la realitățile epocii: arhitectura neoromânească și neobrâncovenească.
În prezent, în multe țări ale lumii se încearcă revenirea la o perioadă mai puțin adorată de mulțime, și anume este vorba despre epoca medievală și moștenirea acesteia. Arhitectura gotică a prins bine și mai târziu, dar arhitectura gotică nu a fost populară pentru construcția caselor pentru clasa de mijloc. Luând în considerare faptul că avem nevoie de ceva cât mai funcționalist, dar să fie și bio, am găsit o soluție. Călătorind prin România am observat tendința de a construi la țară niște hidoșenii în loc de case țărănești. Mai mult decât atât, se mai practică și mutilarea caselor tradiționale care au supraviețuit. Iar cel mai rău este acel modernism care nu are deloc ce căuta la țară. Modernismul care șchiopătează, fiind o parodie pentru bauhaus și cubism. Dacă tot am ajuns să nu ne placă casele tradiționale românești, iar bordeiele sunt prea primitive (numai dacă nu locuiești într-o localitate ca Coober Peddy), eu propun să faceți cunoștință cu ceea ce construiau europenii în epoca medievală și antichitate.
Construcție într-un sat anglo-saxon |
Motte-and-bailey cu al doilea cerc de apărare |
Aceste modele de case sunt accesibile pentru fiecare, mai ales că e simplă și ieftină construcția, spre deosebire de urâțeniile alea pe care le creăm cu banii făcuți în străinătate ca să arătăm mai înstăriți. Nu-mi place moda oșenilor care-și construiesc palate fără niciun rost. Nu-mi place această modă țigănească de a-și arăta bogățiile, pentru că de ceva timp noi nu o mai facem cum trebuie. În locul angajării unui arhitect capabil, angajăm un semidoct sau chiar ne apucăm singuri de proiectarea caselor și o dăm în bară.
Casă din perioada culturii Cucuteni |
Prima așezare de pe teritoriul Romei |
Casă pentru mese și dansuri din epoca Tudorilor |
Structura casei lungi scandinave |
Ideea e că putem construi de toate. Putem să locuim frumos, într-o țară frumoasă, cu monumentele de arhitectură restaurate pentru ne pasă de trecut și respectăm munca strămoșilor, iar casele noi trebuie să aibă și ele o estetică. Părerea mea este că modernismul nu are ce căuta la țară.
Text de: Cătălin CREȚU
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment