Arhitectură neoromânească și art déco la Expoziția Generală și Târgul de Mostre din Chișinău, 1925.
În perioada interbelică România se dezvolta în domeniul arhitectural având un număr mare de arhitecți pricepuți care construiau palate și locuințe sociale în rând cu celelalte țări europene. În anii 1920 în România încă era foarte populară arhitectura neoromânească și neobrâncovenească, dar datorită legăturilor strânse cu Franța, Regatul României a mai deschis o cale: calea arhitecturii art déco. În anul 1925 la Paris are loc Expoziția Artelor Decorative, care a adus lumii o arhitectură a viitorului bine definită stilistic și nominativ. Și în România francezii au venit cu acest stil nou.
Expoziția Generală și Târgul de Mostre, au fost organizate în toamna anului 1925 la Chișinău, Regatul României. Expoziția s-a desfășurat în Palatul Sfatului și pe teritoriul din împrejurimi, unde au fost amenajate numeroase pavilioane. În acele pavilioane erau amplasate 21 de secții ce prezentau cultura tradițională a ținutului Basarabiei și nu numai.
Pavilionul minerilor din Lupeni, județul Hunedoara. O construcție interesantă în formă de templu mic proiectat în stil art déco |
Oaspeții noștri la această expoziție au fost reprezentanții Franței și Cehoslovaciei. Pavilionul francez este o construcție interesantă, poate una dintre primele construcții art déco din Chișinău. Pavilionul Cehoslovaciei este un model minimalist al unui castel medieval. Designul pavilioanelor este foarte interesant și merită atenție, mai ales cel francez. În același timp, pavilioanele românești erau aproape în întregime construite în stil neoromânesc.
Vă propun să vizitați această expoziție prin fotografiile colorate de Redacția Bunget. Toate clădirile de mai jos au fost complet distruse la începutul anilor 1960.
Pavilionul Industriei Metalurgice |
Pavilionul Regiei Monopolurilor Statului |
Pavilionul cehoslovac |
Pavilionul industriei franceze construit în stil art déco |
Pavilionul industriei franceze |
Pavilionul industriei franceze |
Pavilionul morii mecanice „Kogan” |
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă foto: Chișinău: imagini vechi
Colorate de: Redacția Bunget
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment