Skip to main content

ZAOFU ART DECO



Astăzi vreau să vă ajut să faceți o călătorie într-un alt oraș din lumea serialului anime Avatar: The Legend of Korra. Săptămâna trecută am vorbit despre cel mai important oraș din lumea Korrei, despre Republic City, care aduce aminte de Shanghai în perioada interbelică. Orașul de astăzi este cu totul altfel și e construit cu totul diferit, mai modernist. 

Zaofu este un oraș-stat autonom construit și populat de Clanul Metalului. Stăpâna orașului Suyin Beifong a construit orașul în întregime din metal, la o margine a Regatului Pământului. Luând în considerare că orașul are foarte mult metal, acesta ar trebui să fie mai puțin tradițional, fapt ce se dovedește a fi adevăr. În construcția orașului domină culorile verde și gri. În interior putem observa foarte multe motive art déco, care înfrumusețează diferite lucruri, începând cu scaunele și terminând cu geamurile.




Iarăși observăm motivul megapolisului de tip new-yorkez și, negreșit, motivul tradiționalismului chinez, cu pagodele lui. Oricum, Zaofu este simbolul progresului tehnologic, prin mult fier, prin motive arhitecturale art déco mai târzii decât cele din Republic City. Astfel, arhitectura orașului Zaofu pare a fi un fel de retrofuturism dominat de art déco. Acesta este orașul meu preferat din lumea Korrei, din cauza stilului preferat și culorii verzi. Totul este puțin cam brutal în această urbă, chiar și stilul art déco seamănă cu un gothic revival. Poate pentru că din cauza faptului că orașul este din metal acesta pare dur în esența lui. 


În fine, eu cred că e cel mai frumos, cel mai estetic și cel ambiant din toate orașele din serial. Ba Sing Se (capitala Regatului Pământului) este foarte chinezesc, tradițional și cu palate întinse, dar e prea înapoiat, în comparație cu Zaofu și Republic City. Înafara faptului că acesta încă mai e împărțit în sectoare condiționate de clasele sociale a populației, orașul nu are nimic nou nici măcar în sectoarele centrale. În principiu, cred că e din cauza feudalismului care nu duce nicăieri. Iar cât despre Republic City, atmosfera acestuia nu a reușit să mă cucerească așa cum a făcut-o Zaofu. 


Le propun cititorilor Redacției Bunget care nu au vizionat serialul să privească niște screenshot-uri care vor susține poziția mea și vor dovedi că orașul Zaofu este foarte frumos, iar echipa care l-a proiectat a făcut o muncă serioasă.



















Text de: Cătălin CREȚU

Sursă foto: Screenshots din Avatar: The Legend of Korra


© BUNGET 2016




Comments

Popular posts from this blog

PROIECTUL SNOB: O LECȚIE DE LIMBĂ ȚIGĂNEASCĂ

Țigani căldărari lângă șatră. — Să trăiți! — Să trăiți! — Te aves bahtalo! (unui bărbat) / Te aves bahtali (unei femei) / Te aves bahtale! (mai multor indivizi) - („Să fii fericit, norocos!”) — Te aves i tu! („Să fii și tu!”) — Noapte bună! — Noapte bună!  — Mai lași ă riat! — Pe sastimaste! („Să fii sănătos!”) — Mulțumesc! — Să fii sănătos! — Nais tucă! (unui om) /  Nais tumengă! (mai multor oameni) — Pe sastimaste! — Cu te cheamă? — Mă cheamă Murșa / Patrina. — Sar bușios? — Me bușuiuvav Murșa / bușiov Patrina. — De unde ești? — Sunt din Chișinău. — Katar san? — Andai Kișinev sîm. — De-al cui? — Eu sunt fiul lui Iono / fiica lui Iono. — Kasko/kaski san? — Me sîm le Ionosko șeav / Ionoski șei. — Din ce neam eși tu? — Din neamul dukoni. — Anda ce vița san? — Andal dukoni. — Câți ani ai? — Douăzeci. — Sodengo san? (unui bărbat) / Sodenghi san? (unei femei) — Bișăngo. (bărbatul) / Bișănghi. (femeia) — Ești însurat / măritat...

ARHITECTURA STALINISTĂ

Muzeul literaturii din Baku, Azerbaidjan. 1939 Arhitectura stalinistă a fost un curent apărut în URSS la mijlocul anilor 1930 și care a apus la mijlocul anilor 1950, fiind specific ambițiilor totalitare ale lui Iosif Stalin. Această arhitectură a îmbinat câteva stiluri, unite prin caractere comune, care deosebeau arhitectura stalinistă de celelalte curente arhitecturale din URSS (constructivismul, raționalismul) și din afară (preponderent modernismul). Rolul acesteia era monumentalismul clasic, care îmbina elemente din empire, eclicticism și art déco. După cel de-Al Doilea Război Mondial arhitectura stalinistă s-a extins, astfel, pătrunzând și în țările comuniste europene, Republica Populară Chineză și Republica Populară Democrată Coreeană. Exemplare minunate ale acestui stil în Europa putem găsi în republicile ex-sovietice, Polonia și România. Această arhitectură este prețuită de mulți iubitori de artă, slăvită de neo-naziștii și comuniștii ruși, dar și urâtă de susținătorii ...

ARHITECTURA FASCISTĂ ROMÂNĂ

Hala Națiunilor, București. 1938 Arhitectura fascistă în România a fost o arhitectură asemănătoare cu cea italiană, care făcea propagandă regalistă și care reprezenta progresul țării prin formele sale ultra-moderne și străine pentru România de atunci. Arhitectura fascistă a apărut în România în planul de sistematizare a capitalei din 1935. Construcțiile trebuiau să fie impunătoare, iar regalitatea să aibă o însemnătate mai mare în acest domeniu. Eu am găsit câteva clădiri care sunt niște exemple de arhitectură fascistă inspirată de la italieni sau germani. 1936 Gara se compune dintr-un pavilion principal, care constituie staţia de călători propriu-zisă, o cabină centrală de mişcare, un corp de gardă, precum şi un peron larg, în parte acoperit, de 70 m lungime, destinat pentru protejare împotriva intemperiilor. Primul exemplar este Gara Regală București-Băneasa. În anul 1935 Direcția Generală C.F.R. a hotărât să construiască două gări speciale, una situată în capita...