Mie îmi place anime și am privit multe filme și seriale de acest gen, dar niciunul nu m-a impresionat prin proiectarea locului la fel cum a făcut-o serialul Avatar: The Legend of Korra. Acest anime cu design realist creat de Nickelodeon a reușit să mă impresioneze prin arhitectura orașului Republic City, care este un fel de New York chinezesc din anii '20 ai secolului trecut. Pe lângă faptul că totul este în stil oriental chinezesc, cu pagode și din astea, orașul mai are și construcții influențate de arhitectura art déco. Anume prin acest fapt, Republican City îmi aduce aminte de Shanghai, care păstrează și astăzi moștenirea modernistă europeană din perioada interbelică. Mașinile sunt asemănătoare cu cele din epoca art déco, la fel ca și aparatele radio sau blocurile locative. Farmecul e că totul are elemente chinezești. Anume acest detaliu indică mai mult spre tradiționalismul arhitecturii, decât spre modernismul acesteia. Eu însă văd arhitectura orașului ca fiind un nou chip al stilului art déco, la fel cum și conceptul unei istorii alternative a Chinei în Republic City și ceea ce-l înconjoară.
Luând în considerare tema dinamismului cultural, revoluției și dezvoltării, Legend of Korra face parte dintr-o lume mai mult sau mai puține ideală din istoria Chinei. În anii '30 ai secolului trecut, orașul Shanghai a fost considerat drept Parisul Estului sau, mai exact, New Yorkul Estului. Din cauza căderii sistemului imperial, puterile Europei și Japoniei luptau pentru porturile Chinei. Astfel, în orașele precum Macao, Shanghai sau Hong Kong, au început să apară grupări criminale, gangsteri cunoscuți și ca triade. Acești gangsteri colaborau cu colonialiștii doar pentru că aceștia le ofereau bani. Liberalii și studenții dezbăteau pe atunci viitorul Chinei, în timp ce elitele făceau afaceri cu oligarhii străini. În universul Avatarului vedem aceleași lucruri, doar că creatorii serialului au adăugat mai multă magie.
În lumea Korrei vedem cum moștenirea culturii chinezești, lucrurile vechi și tradițiile coexistă pașnic cu modernitatea, ceea ce vedem în designul hainelor, stilul arhitectural și designul automobilelor. Orașul Republic City fiind atât de mult influențat de cultura vestică încât unele clădiri se aseamănă cu arhitectura lui Louis Sullivan.
Orașul este plin de zgârie nori care aduc aminte de clădiri precum Singer Building și Old Toronto Star Bulding, dar cu pagode. Orașul mai are și poduri mari, unul dintre acestea aducând aminte de Brooklyn Bridge, dar de culoare verde și iarăși cu pagode. Anume pagodele sunt detaliile care îi dă orașului un chip tradițional, pentru că fără acestea, toate clădirile ar fi doar art déco.
Dacă e să comparăm Republic City cu Gotham City și să vedem care e mai art déco, atunci e clar că orașul american câștigă. Dar ideea e că nu putem face acest lucru dintr-un simplu motiv că lumile sunt total diferite, dar și perioadele la fel. Republic City este China pe undeva prin anii 1920, iar Gotham City este America prin anii 1930-40. Totodată, în lumea lui Batman este foarte mult deco modern și streamline modern, în timp ce în lumea Korrei acest stil aproape că nu apare deloс. Dacă e să ne mai gândim puțin, atunci înțelegem că e și normal, pentru că făcând comparație cu adevărate epocă art déco realizăm că navele paquebot sau ocean liners au devenit populare la sfârșitul anilor '20. Lumea Korrei însă, se poate lăuda cu minunații dirijabili.
Zepelinele sunt foarte populare în lumea Korrei. Practic, civilii folosesc zepelinele în loc de avioane pentru a se deplasa la distanțe mari. Se mai folosești și în domeniul militar, dar acestea nu prea sunt art déco și nu simt nevoia de a le descrie și arăta.
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă foto: Screenshots din Avatar: The Legend of Korra
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment