Regina Maria, Principesa Ileana, Principesa Maria |
Ia românească a fost mereu o sursă de inspirație pentru artiștii din diferite domenii. Ia românească a fost folosită ca simbol național în perioada pre-unire a Țărilor Române, simbol de propagandă națională în epoca lui Carol al II-lea și în perioada regimului antonescian. Ia românească a fost inspirația pictorului francez de avangardă, Henri Matisse. Ia românească inspiră și astăzi creatorii de modă, care le oferă vedetelor occidentale oportunitatea de a purta această operă de artă tradițională.
Această piesă vestimentară a devenit populară în occident încă din perioada avangardei. Acum, însă, putem vedea ia pe copertele revistelor, în magazinele vestimentare, purtată de vedete occidentale care nu au nicio legătură cu România. Acest obiect de artă a devenit la fel de popular ca și porturile indigenilor Americii de Sud, cu motivele acestora. Motivele naționale au devenit foarte mainstream în ultima vreme, exemplu fiind și portul național bielorus și ucrainean.
Fashion Magazine. New York, 1920 |
Un rol important l-au avut reginele și principesele românce, care promovau ia atât în interiorul țării, cât și în întreaga lume. Foarte încântată de acest veșmânt a fost regina Elisabeta (Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied) a României, care a mai fost și pictată de americanul George Healy în ie tradițională românească.
Nu trebuie să uităm nici de măreața interpretă română Maria Tănase, care promova cultura și tradiția românească în întreaga lume. Astfel, în anul 1939, la Expoziția Universală de la New York, cântăreața îmbrăcată în ie românească a interpretat muzică populară tot românească pentru toți cei veniți să vadă pavilionorul Regatului României, care era construit în stil neoromânesc.
Maria Tănase la New York. 1939 |
Cât despre francezul Henri Matisse, care pictase celebra operă La Blouse Roumaine, ce poate fi găsită la Muzeul de Artă Modernă din Paris, acesta avut mai multe tablouri unde a reprezentat veșmântul românesc. Anume Henri Matisse l-a inspirat pe Yves Saint Laurent să realizeze în anul 1981 colecția La Blouse Roumaine, dedicată iei românești. În anul 2012, în revista Vogue, interpreta britanică Adele a apărut într-o ie cu broderii negre, specifice regiunii Sibiului, reinterpretată de creatorul de modă Tom Ford.
Astfel, ia românească reinterpretată cunoaște niște renașteri datorită artiștilor occidentali, dar consider că ia cea originală, cu broderii sofisticate, specifice diferitor regiuni ale țării noastre, este ia care trebuie să se renască în România și să devină un adevărat simbol național.
Maria Bodaproste din Târgu Neamț. Fotografie realizată la sfârșitul anilor 1920 de către Leib Hersovici © Ana Maria Bogdan |
Regina Elisabeta |
Smaranda Brăescu |
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă foto: La Blouse Roumaine
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment