Muzeul este o instituție permanentă, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificare, catalogarea, analizarea, conservarea și expunerea diverselor obiecte sau artefacte ce prezintă interes științific, istoric, artistic, tehnologic etc.
Definiția e clară, dar în unele cazuri instituția este și ea un obiect ce prezintă interes istoric sau artistic. Uneori muzeele sunt atât de frumoase încât le vizitezi doar ca să privești pereții, nu și tablourile de pe aceștia. O astfel de instituție este Muzeul d’Orsay din Paris, farmecul căruia este format din frumusețea sa arhitecturală și colecția de tablouri ale impresioniștilor și post-impresioniștilor (3300 în total).
Muzeul este situat pe locul fostului Palat d’Orsay, construit în anul 1810 și cumpărat în 1840 de Sfatul Țării (cel francez). După incendierea lui din 1871, pe timpul Comunei de la Paris, acesta este lăsat în ruine până la construcția Gării d’Orsay de către Victor Laloux. Clădirea a servit drept terminus al căii ferate Paris-Orléans, pentru vizitatorii și delegațiile străine la Expoziția Universală din 1900.
Muzeul d’Orsay se deschide în gara reconvertită în anul 1986. Astăzi e plin de turiști asiatici, snobi și instalații moderne. Din fericire, ambianța acelei clădiri de la belle époque nu a dispărut și ai senzația că ești într-o utopie, când vezi acel hol impunător sau toate acele decorațiuni din sala pentru bal. Această clădire fermecătoare reflectă toată esența perioadei la belle époque și reprezintă o adevărată capodoperă arhitecturală, care, din fericire, a fost salvată de arhitecții nesimțiți șaizeciști ce-și doreau să o transforme într-un Barbican parizian.
Pereții holului |
Sala pentru bal |
Ceasul mare |
Coloanele sălii pentru bal |
Decorațiunile pereților holului |
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă foto: Redacția Bunget
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment