Când am vizitat prima oară orașul Strasbourg, acesta mi s-a părut foarte confortabil, iar contrastele acestuia m-au fascinat mai mult decât cele ale orașului Paris. Pe lângă faptul că sunt germanofil, iar orașul de pe Rin este plin de arhitectură germană din toate perioadele, mi s-a părut că e un oraș într-adevăr construit pentru oameni. Orașul este frumos, are piste ciclabile și e curat.
Cel mai frumos element al urbei este simbolul acesteia: Catedrala Notre-Dame din Strasbourg. Un lăcaș de cult romano-catolic construit în stil gotic din cărămidă vosgiană. Frumusețea lui este justă, pentru a și consumat multă muncă și resurse. Acest articol scurt este dedicat acestui edificiu.
Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg este o catedrală romano-catolică construită în orașul Strasbourg, pe locul unui fost templu roman. Arhitectura lăcalușului e gotic și are înălțimea de 142,11 metri. A fost cel mai înalt edificiu din lume între 1647 și 1874.
După incendiul din 1176 care a distrus părțile de răsărit ale catedralei, Heinrich Hasenburg, noul episcop din Strasbourg între 1180 și 1190, a decis că construiască o nouă catedrală. Arhitectura inițială era romană. În anul 1220, un arhitect francez care participase la șantierele marelor catedrale gotice în Île-de-France, a venit la Strasbourg cu artizanii săi și a decis să schimbe stilul edificiului. Șantierul a fost deschis foarte mult timp, iar marea parte a arhitecților sunt necunoscuți.
Clădirea a fost finalizată în anul 1439, deși au mai continuat modificări și construcția unor anexe. Chipul de astăzi l-a atins tocmai în secolul al XIX-lea. Din cauza faptului că al doilea turn nu a fost finalizat, edificiul are o formă asimetrică celebră. Cei mai importanți arhitecți ai catedralei au fost Ulrich von Ensinger (a mai participat și la construcția catedralei din Ulm) și Erwin von Steinbach.
Unul dintre cel mai celebru element al catedralei este ceasul astronomic. Până la acesta era un ceas construit între 1353 și 1574, și, care lucrase până în anul 1789, dar avuse deja funcții astronomice. În anul 1832 a fost construit mecanismul unic care arată orbita Pământului, Lunii și planetelor cunoscute pe atunci (de la Mercur până la Saturn).
În timpul celui de-Al Treilea Imperiu German, catedrala trebuia să fie finisată (construcția celui de-al doilea turn), însă din cauza războiului, acest lucru nu s-a făcut. Putem doar să ne imaginăm cu ar fi putea arătat catedrala în cazul finalizării. Oricum, chiar și astăzi catedrala este simbolul orașului Strasbourg și se bucură de o popularitate imensă, fiind vizitată de 4 milioane de oameni anual (a doua după cea pariziană).
Vă propun să priviți imaginile de mai jos ca să vă dați seamă cât de minunată e această construcție religioasă citadină.
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă: Redacția Bunget
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment