Redacția Bunget a adunat câteva compoziții muzicale contemporane, care pot ajuta la perceperea muzicii de zi cu zi a Imperiului Roman de Răsărit.
Noi putem doar să ne imaginăm cum suna muzica în Bizanț doar din înregistrările cânturilor bisericești bizantine (exemple de muzică laică practic nu au mai rămas). Elementele acestei muzici se întâlnesc astăzi în cântecele folclorice și orășenești de pe teritoriul Greciei și Turciei contemporane. Am adunat câteva înregistrări în care se văd urmele influenței bizantine.
Piesa de mai jos este o amintire despre Constantinopol. Se cântă în limba greacă și turcă. În cântecele de acest tip se folosesc intervaluri bizantine, dar acestea se deosebesc printr-un ritm dificil, care în muzica bizantină nu se folosea. Piesa se numește „Carul se mișcă” și e interpretat de Kostas Tsahouridis și Ulașcan Ay.
Dans grecesc din Rodos interpretat de ansamblul muzicii populare „Skholion Psaltikis” din Atena. 2010
Improvizarea interpreților contemporani la o liră constantinopoleană (instrument muzicale cu trei strune folosit în muzica populară și clasică grecească și turcească). Lira turcească permite interpretarea cu anumite intervaluri caracteristice muzicii bizantine.
Interpretare de Derya Turkan și Sokratis Sinopoulos
Muzica orășenească contemporană din Grecia este muzica de autor populară în anii 1920-30. Acest stil a apărut ca rezultat al îmbinării folclorului grecesc cu muzica repatriaților din Asia Mică. Stilul a păstrat elementele specifice structurii muzicale bizantine.
Piesa „Fără niciun ban” de Theodora Athanasiu
Cântecul muncitorului interpretată în așa numita manieră constantinopoleană.
Piesa „Muncitorul” în interpretarea lui Kostas Rukunas.
Autorul muzicii și versurilor: Paniotis Tuntas. 1932
Colind tradițional grecesc din regiunea Tesaliei, dar cu origini bizantine.
Text de: Cătălin CREȚU
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment