Locul de reședință a lui Batman a fost pentru prima oară identificată ca fiind Gotham City în Batman #4 (1940).
Diferiți artiști interpretau arhitectura orașului Gotham bazându-se pe perioade arhitecturale adevărate, însă cu prezența unor caracteristici exagerate. Conform istoriei din comicsuri, cea mai influentă persoană în promovarea unui stil unic arhitectural al orașului Gotham pe parcursul erei dinaintea Războiului Civil a fost Solomon Wayne. Campania sa de reformare a Gothamului a început atunci când acesta l-a întâlnit pe tânărul arhitect Cyrus Pinkney. Wayne l-a însărcinat pe Pinkney să construiască primele structuri în „stilul Gotham”, ceea ce a devenit centrul districtului financiar al orașului. Ideea „stilului Gotham” a scriitorilor se bazează pe ideea stilului Gothic Revival. În storyline-ul din 1992, un domn obseda de arhitectura lui Pinkney a construit o mulțime de clădiri cu speranța de a reînvia stilul marelui arhitect. Autorii acestui scenariu tindeau să transforme orașul Gotham în ceea ce a creat Anton Furst pentru filmul Batman din 1989.
Se știe că arhitectura art deco este un element al burgheziei, deși eu consider că e arhitectura oamenilor normali, o arhitectură pentru toate clasele, însă despre asta voi vorbi într-un alt articol. Gotham City este anume un oraș al burgheziei, al bogăției create prin toate metodele posibile. Este un element al realității, însă, cum am mai spus, are niște caracteristici exagerate. Uneori se crează impresie de o prezentare ostentativă a orașului, prin luxul nemaipomenit ce apare în cadru. Designul e captivant și cu siguranță merită atenție, mai ales că autorii încearcă să ne scufunde în atmosfera art deco cu tot cu cap, imitând până și automobilele de epocă.
Universul Batman ne oferă niște peisaje urbane fascinante, capabile să te facă se te îndrăgostești în Gotham City. Numeroase scene dovedesc acest fapt. Motivele geometrice sunt foart bine desenate și se află la locul lor, fapt ce se poate observa în interiorul Tarnower Financial, Villa Wayne sau Croaziera lui Oswald Cobblepot.
Turnul Tarnower a lui Carlton Duquesne ne duce cu gândul la Chrysler Building prin decorațiunile exterioare din partea de sus a clădirii. Interiorul clădirii este decorat cu motive pur geometrice, iar în birou mai găsim și niște sculpturi.
Desenul animat este o muncă serioasă a unei echipe de desenatori profesioniști, care mai sunt și cunoscători ai stilului. Aceștia ne-au oferit mai mult lungtmetraje din seria Batman unde au prezentat o arhitectură impecabilă interbelică newyorkeză. Fără acest element universul Batman nu mai are niciun farmec.
Text de: Cătălin CREȚU
Sursă: Cadre din Batman: Mystery of the Batwoman
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment