E imposibil de explicat ce e muzica țigănească. Să zicem, în India și în Anglia țiganii cântă total diferit. Flamenco, cântările țiganilor balcanici, Django Reinhardt, romanțele rusești — toate sunt diferite. Motivul e că muzica a reprezentat mereu un factor de supraviețuire. Țiganii trebuiau să se adapteze gusturilor locale. Unicul element care le leagă pe toate este talentul nemaipomenit. Evident că nu în toate părțile lumii țiganii au tradiții muzicale. În țările în care obștina se ocupa cu fierăritul, nu prea găsești mari muzicieni, ca Django Reinhardt.
Din păcate, multe au murit din cauza că țiganii erau nevoiți să cânte în restaurante, iar acolo unde oamenii rugumă, muzica moare. Din acest motiv a suferit muzica țigănească din Rusia, Ungaria, România. Chiar și flamenco este amenințat de acest factor. Muzica balcanică este mai norocoasă.
Dacă e să vorbim de muzica țigănească în general, atunci putem spune că aceasta a fost cel mai mult influențată de muzica evreiască. Țiganii cântau foarte mult la nunți, iar melodiile le deosebim cu greu de muzica klezmer.
Țiganii au fost mereu niște rebuți sociali, dar nu și cântecele lor. Dacă oamenii ar iubi țiganii la fel cum iubesc muzica lor, atunci lumea ar fi mai bună.
Text de: Cătălin CREȚU
© BUNGET 2016
Text de: Cătălin CREȚU
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment