A. Einstein |
Recent am dat de un articol al unui „cotidian național independent” care prezenta o istorie despre un profesor de filozofie ateu lăsat fără cuvinte de un student religios. O poveste despre credința în Dumnezeu care nu poate explicată de știință și despre negarea evoluției de către adevărații credincioși. Povești din astea sunt o mulțime pe internet și nu mă deranjează conținutul, ci atribuirea rolului de student fizicianului Albert Einstein.
Articolul (cel puțin versiunea în limba română) aparține publicației mult apreciate de semidocți care poartă denumirea de Expunere și care deseori postează articole halucinante pentru că se poate. Articolul îl puteți citi aici, iar eu vă voi explica succint de ce e o porcărie.
În primul rând această istorie este o legendă urbană care nu a avut loc niciodată. Profesorul ateu este un element comun al numeroaselor legende urbane unde acesta joacă rolul unui necredincios. Eu am și găsit o versiune mai lungă a acestei istorii însă cu aceleași explicații, unde rivalul principal al profesorului ateu este un musulman. Am găsit doar varianta în limba rusă.
În al doilea rând, Albert Einstein a fost panteist și nu teist. Acesta a crezut în zeul panteistic Baruch Spinoza, ci nu într-un Dumnezeu personificat. Cea din urmă credință a criticat-o de mai multe ori.
Benedict Spinoza |
În al treilea rând, evoluția este prezentată tipic: kind of sort of maimuțele au evoluat și știința nu are dovezi. De facto, evoluția este fenomenul prin care o populație de organisme vii își transformă treptat caracterele fizice și comportamentul, pierzând anumite caractere sau dobândind caractere noi, astfel modificându-se specia. Conform teoriei evoluției, specia umană are un strămoș comun cu maimuțele care a evoluat într-o perioadă extem de îndelungată prin adaptare. Ideea e că acest lucru este real și știința o poate demonstra chiar și în privința speciei umane.
Cei ce vor să se scufunde în deconstrucția acestei povești cu tot cu cap pot să citească un longread de la Snopes. Această publicație se ocupă cu distrugerea miturilor care circulă pe internet.
Text de: Cătălin CREȚU
© BUNGET 2016
Comments
Post a Comment