Cioara Iatagarasu și împăratul Jimmu
Datele pe care le avem din scrisurile mitologico-istorice antice niopone, ne permit să numim o dată istorică a urcării pe tronul împărătesc al primului împărat mitic Jimmu, de la care începe dinastia împărătească în Japonia. La 11 februarie, anul 660 î.e.n., Jimmu, urmașul zeiței soarelui Amaterasu, a trecut ceremonia coronării în capitala înființată de el, într-un loc numit Kashihara.
Mausoleul lui Jimmu de la Kashihara
Evident că nu putem vorbi despre vreo statalitate în Japonia acelor vremuri, la fel și despre existența lui Jimmu, ba chiar și despre japonezi nu putem vorbi. Mitul s-a infiltrat în conștiința japonezilor și culturii nipone și a devenit o parte din istorie. În prima jumătate a secolului al XX-lea ziua întronării Jimmu era sărbătoare națională, cu ocazia căreia împăratul participa la rugăciunile pentru bunăstarea țării.
În anul 1940 Japonia sărbătorea 2600 de ani de la fondarea imperiului. Din cauza situației dificile ale politicii externe a fost necesară renunțarea la organizarea Jocurilor Olimpice și Expoziției Internaționale. Simbolul ultimei trebuia să fie arcul lui Jimmu și un șoim de aur ce apăreau în mit:
"Lupta oastea lui Jimmu cu dușmanul, lupta, dar nicidecum nu-l putea învinge. Apoi, dintr-o dată s-a înnorat și a plouat cu grindină. Și a zburat nemaipomenitul șoim de aur, și s-a așezat pe marginea din vârf a arcului suveranului. Șoimul strălucea și lumina, și era precum un fulger. Au văzut dușmanii acest lucru și au ajuns la o confuzie completă și nici putere de a lupta nu mai aveau."
Împăratul Jimmu, 1839-1892
După înfrângerea Japoniei în 1945 în cel de-Al Doilea Război Mondial la Jimmu nu prea se adresează oamenii. Se face foarte rar și atent, pentru că, negreșit, simbolul acestuia este asociat cu militarismul (boala japonezilor).
Text de: Cătălin Crețu
Sursă foto: Wikipedia
RBT 2015
(c)
Comments
Post a Comment