Dacă un minor bea şi fumează, atunci întrebarea "de ce?" trebuie adresată părinţilor. Dacă părintele susţine orice variaţie a "legii prohibiţiei" deoarece "copiii pot să cumpere alcool", atunci el demonstrează atitudinea sa apatică faţă de copil.
Aruncă grija pentru copil pe umerii unui sistem atât de efemer cum e statul. Mol, mai bine stau toată ziua şi internet (sau orice alt căcat de ocupaţie inutilă), iar statul să se ocupe de educaţia copilului. Sau oricine altul, cum ar fi bunica, bunicul, vecinii, nu şi eu.
Dacă în casa ta în fiecare noapte face zgomot "balu' cu drojderii", atunci întrebarea "de ce?" trebuie adresată administraţiei municipale care permite un astfel de bal la bloc. Dacă "chioşcurile cu bere" te deranjează, atunci întrebarea "de ce?" trebuie adresată tot administraţiei municipale, care încă nu a dezvoltat conceptul de "târg stradal" în Bălţi.
Dacă, într-un mod sau altul, consideri că omul degradează din cauza alcoolului, atunci eşti semidoct. Întrebarea "de ce?" adreseaz-o părinţilor şi ţie însăţi. Problema alcoolismului este psihologică şi socială. Un individ devin alcoolic din cauza lipsei de suficienţă şi prezenţei problemelor pe care nu le poate înfrunta. Alcoolismul este o boală.
Unui alcoolic nu-i pasă ce vodkă este prezentată-n publicitate sau cât costă berea. El bea orice leoarcă doar pentru a "uita". Când alcoolici devine un grup de cetăţeni, atunci problema devine socială şi apare un set de întrebări, răspunsurile cărora ar putea corecta situaţia. De exemplu: "de ce un grup de indivizi din cadrul unui grup geografic de o dimensiune concretă suferă de alcoolism?"
Se bea în oraşele şi regiunile depresive, unde vodka reprezintă unica distracţie şi unica metodă de evadare din putreda realitate cu drumuri şi case dărâmate, cu şomaj şi sărăcie.
Omul cu suficienţă, care are ocupaţie, niciodată nu va deveni beţiv. Priviţi-i pe francezii şi italienii cu vinul, la belgienii şi nemţii cu berea, la scoţienii şi irlandezii cu whisky.
Alcoolul este o parte a culturii europene, iar "legile prohibiţiei" mereu au creat probleme noi şi mai grave, cum a fost înflorirea afacerilor mafiote de pe vremea lui Al Capone şi Lucky Luciano. Prohibiţia a distrus de două ori imperii: cel Rus (1914) şi cel Sovietic (1985); dar niciodată nu a scăzut numărul beţivilor.
Text de: Cătălin Creţu
Artă de: Adriaen Brouwer
RBT 2015
Comments
Post a Comment