Skip to main content

UN CETĂŢEAN CU DREPTURI DEPLINE



Un cetăţean cu drepturi depline este prezent într-un stat democratic în care aceste drepturi sunt respectate. Drepturile sunt oferite cetăţenilor  de către constituţie, în cazul în care statul este   implicat în unele înţelegeri internaţionale privind drepturile cetăţenilor cum ar fi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) semnate de o mulţime de state inclusiv Republica Moldova, statul este obligat să respecte toate cerinţele acesteia.  Statul care poate fi numit cu  adevărat democratic este acel în care orice cetăţean începând de la conţi şi familii regale până la reprezentantul clasei celei mai joase a societăţii.
Ţările în care legislaţia ce garantează cetăţenilor drepturi depline este în vigoare dar nu este respectată sunt ţări cu aspect politic totalitar. Pe data de 10 decembrie 1948 a fost elaborată Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care a fost semnată de aproape toate statele continentului european inclusiv şi de către Federaţia Rusă care în ultimii ani a încălcat mai multe cerinţe a acesteia, cea mai scandaloasă fiind cazul protestului formaţiei ruseşti de muzică punk-molibden Pussy Riot în catedrala din Moscova când a fost încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, dreptul la libera exprimare.
În lume activează foarte multe organizaţii care luptă pentru drepturile omului cum ar fi Clubul Cetăţenilor cu Drepturi Depline (CCDD) din România, Asociaţia „Europa” cu sediul în Italia care grupează membri ai comunităţii româneşti din întreaga Uniune Europeană (UE) şi Asociaţia „Hyde Park” din Republica Moldova care la fel luptă pentru drepturile cetăţenilor, libera exprimare şi dreptate.
Asociaţia „Hyde Park” organizează diferite proteste pentru respectarea legilor şi a dreptăţii nu numai în Rep. Moldova. Asociaţia activează din anul 2002 până în prezent. Pe timpul guvernării comuniste (cele două mandate a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova) membrii acesteia s-au confruntat cu multe probleme cauzate de regimul comunist ca cenzura şi agresiuni din partea oamenilor legii. Au sprijinit cu protestele sale formaţia Pussy Riot, pe jurnalistul britanic Julian Assange, persoanele care au suferit din cauza încălcarea drepturilor de către oamenii legii (poliţiştii) etc.
În anul 1215, în Regatul Medieval Englez, a fost elaborat primul cod de legi ce apără drepturile omului numit „Magna Charta Libertatum”(„Marea Cartă a Libertăţilor”) semnat de regele Angliei Ioan Fără de Ţară. Prin această Cartă se urmărea îngrădirea puterii regelui în scopul eliminării abuzurilor comise de monarh sau de reprezentanții săi direcți, precum și garantarea unui număr de drepturi pentru toți cetățenii.. Republica Moldova este un stat democratic în care democraţia este pusă la îndoială nu numai de către cetăţenii acestuia, ci şi de către unele din Uniunea Europeană (UE) cum ar fi Regatul Olandei, Republica Federativă Germană, Republica Cipru şi Regatul Unit al Marii Britanii.
În anul 1994 a fost elaborată Constituţia Republicii Moldova care le oferă cetăţenilor dreptul la libera exprimare, informaţie, învăţătură, sănătate, securitate şi altele. Cel mai des încălcat drept al Republicii Moldova şi a întregui spaţiu postsovietic (excluzând Estonia, Letonia, Lituania) este încălcarea dreptului exprimării libere garantat de Constituţia Republicii Moldova conform articolului 32.
Articolul 32: Libertatea opiniei și a exprimării
1.     Oricărui cetățean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum și libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil.
2.     Libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.
3.     Sînt interzise și pedepsite prin lege contestarea și defăimarea statului și a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violență publică, precum și alte manifestări ce atentează la regimul constituțional.




Autor: Klaudiu Kretzulescu
Radio Basarabia Tanara
RBT (c) 2013







Comments

Popular posts from this blog

PROIECTUL SNOB: O LECȚIE DE LIMBĂ ȚIGĂNEASCĂ

Țigani căldărari lângă șatră. — Să trăiți! — Să trăiți! — Te aves bahtalo! (unui bărbat) / Te aves bahtali (unei femei) / Te aves bahtale! (mai multor indivizi) - („Să fii fericit, norocos!”) — Te aves i tu! („Să fii și tu!”) — Noapte bună! — Noapte bună!  — Mai lași ă riat! — Pe sastimaste! („Să fii sănătos!”) — Mulțumesc! — Să fii sănătos! — Nais tucă! (unui om) /  Nais tumengă! (mai multor oameni) — Pe sastimaste! — Cu te cheamă? — Mă cheamă Murșa / Patrina. — Sar bușios? — Me bușuiuvav Murșa / bușiov Patrina. — De unde ești? — Sunt din Chișinău. — Katar san? — Andai Kișinev sîm. — De-al cui? — Eu sunt fiul lui Iono / fiica lui Iono. — Kasko/kaski san? — Me sîm le Ionosko șeav / Ionoski șei. — Din ce neam eși tu? — Din neamul dukoni. — Anda ce vița san? — Andal dukoni. — Câți ani ai? — Douăzeci. — Sodengo san? (unui bărbat) / Sodenghi san? (unei femei) — Bișăngo. (bărbatul) / Bișănghi. (femeia) — Ești însurat / măritată? — Nu,

ARHITECTURA STALINISTĂ

Muzeul literaturii din Baku, Azerbaidjan. 1939 Arhitectura stalinistă a fost un curent apărut în URSS la mijlocul anilor 1930 și care a apus la mijlocul anilor 1950, fiind specific ambițiilor totalitare ale lui Iosif Stalin. Această arhitectură a îmbinat câteva stiluri, unite prin caractere comune, care deosebeau arhitectura stalinistă de celelalte curente arhitecturale din URSS (constructivismul, raționalismul) și din afară (preponderent modernismul). Rolul acesteia era monumentalismul clasic, care îmbina elemente din empire, eclicticism și art déco. După cel de-Al Doilea Război Mondial arhitectura stalinistă s-a extins, astfel, pătrunzând și în țările comuniste europene, Republica Populară Chineză și Republica Populară Democrată Coreeană. Exemplare minunate ale acestui stil în Europa putem găsi în republicile ex-sovietice, Polonia și România. Această arhitectură este prețuită de mulți iubitori de artă, slăvită de neo-naziștii și comuniștii ruși, dar și urâtă de susținătorii

ARHITECTURA FASCISTĂ ROMÂNĂ

Hala Națiunilor, București. 1938 Arhitectura fascistă în România a fost o arhitectură asemănătoare cu cea italiană, care făcea propagandă regalistă și care reprezenta progresul țării prin formele sale ultra-moderne și străine pentru România de atunci. Arhitectura fascistă a apărut în România în planul de sistematizare a capitalei din 1935. Construcțiile trebuiau să fie impunătoare, iar regalitatea să aibă o însemnătate mai mare în acest domeniu. Eu am găsit câteva clădiri care sunt niște exemple de arhitectură fascistă inspirată de la italieni sau germani. 1936 Gara se compune dintr-un pavilion principal, care constituie staţia de călători propriu-zisă, o cabină centrală de mişcare, un corp de gardă, precum şi un peron larg, în parte acoperit, de 70 m lungime, destinat pentru protejare împotriva intemperiilor. Primul exemplar este Gara Regală București-Băneasa. În anul 1935 Direcția Generală C.F.R. a hotărât să construiască două gări speciale, una situată în capita