Partea I
Era o caraghioasă zi din septembrie. Strada era pustie la fel şi oraşul. Era deja ora nouă, când ieşisem de la Seminarul Teologic. Mă îndreptam spre Bulevardul Unirii, în timp ce mergeam am văzut un individ ce trecea pe lângă mine, se ducea în direcţia opusă. Ţinea în mână o baionetă, arăta sinistru, avea o mutră de muscal pe care creştea o barbă evreiască. Era îmbrăcat într-un sacou negru şi avea în piept o floare pe care nu am mai văzut-o până atunci. Am încercat sa nu-i atrag multă atenţie şi m-am grăbit să trec strada. Peste o oră am ajuns la tramvaiul de pe Bulevardul Unirii unde l-am aşteptat pe Titu. M-am aşezat pe scaun şi am început să citesc nişte poesii de-ale lui Eminovici. Peste cincispce minute a apărut şi Titu, am discutat cu el problemele care frământă Bucuresciul şi situaţia politică din nordul Basarabiei.
Titu era secretar la curtea regală de la Bucuresci, el îmi spunea toate intenţiile M.S. regelui Ferdinand I pentru rezolvarea problemelor sociale din Basarabia şi Cadrilater. S-a născut în Kolomeea, Regatul Poloniei, Pocuţia istorică, dar era dintr-o familie română şi era un camarad de mare valoare.
A doua zi dimineaţa am primit o scrisoare de la fratele meu Stanislau. Niciodată nu am avut o relaţie bună cu el, avea idei complet diferite. Astăzi este membru al mişcării fasciste maghiare de la Szeget. Scria că s-a însurat şi în curând va avea copil. Foarte bine că tinde spre o viaţă mai bună. Era un tip indiferent.
La amiază eram în piaţa centrală a Ieşilor. Citeam ziarul ''Răcnetul Carpaţilor'', uitându-mă atent, am văzut un articol intitulat ''Locotenent al armatei române omorât la Iaşi''. Titlul mi-a trezit interesul. Însă textul era cu mult mai captivant.
''Ieri, douăspredzăce septembrie 1926, ăn oraşul Ieşi, pe strada Lăpuşnei douădzăci şi unu, a fost omorit un om. Locotenentul armatei române Klaus Konrad Braun ăn vărstă de treiudzăci şi nouă de ani a fost găsit mort ăn casa sa cu o baionetă ănfiptă ăn ceafă. Martorii spun că e au văzut un indevid bărbos care a fost la victemă pe la oara nouă.''
El era, eu l-am văzut, am văzut şi baioneta ce o ţinea în mână, ştiam că e ceva neînregulă cu el, ştiam.
Opera ''LITERATURĂ'' de Klaudiu KRETZULESCU
(c)
Radio Basarabia Tânără 2012
Comments
Post a Comment